In het kort betreft de wijziging; als het macro-ingroeipad niet wordt gehaald, dan zal activering plaatsvinden van de quotumregeling (onder dezelfde voorwaarde als momenteel het geval is). In dat geval komt er een opslag op de Aof-premie, de inclusiviteitsopslag, die geldt voor alle quotumplichtige werkgevers. Daarnaast ontvangen werkgevers voor elke gerealiseerde baan een bonus via het LKV banenafspraak.
Het doel van het wetsvoorstel is het vereenvoudigen van de oorspronkelijke Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten, zodat het voor werkgevers makkelijker wordt om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Deze doelstelling en de initiatieven vanuit het Breed Offensief ondersteunen wij van harte. Vorig jaar april hebben alle overheidswerkgevers de Bestuurlijke Afspraken getekend. Hiermee hebben zij commitment afgegeven om 25.000 banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alle overheids- en onderwijssectoren hebben een werkagenda opgesteld. Ook worden er veel activiteiten ingezet om in samenwerking met de markt extra banen te realiseren.
Een heikel punt bij de voorgestelde wijziging is het inzichtelijk maken van de uren inkoop en detachering. Waar voorheen er door het UWV werd gewerkt aan een tool om dit inzichtelijk te maken, hebben werkgevers met deze wijziging nog niets om onderling de LKV te verrekenen en zullen dus na ingang van de quotumregeling tijd moeten investeren om dit onderling af te spreken, te registreren, te volgen en controleren.
Andere aandachtspunten zijn;
Het samen gaan van markt en overheid leidt al tot meer inspanningen om op het gebied van inkoop extra banen te realiseren. Echter door de huidige omstandigheden als gevolg van het coronavirus is de uitvoering van de banenafspraak onder enorme druk komen te staan.
Duidelijkheid en tijdigheid van informatie over de genoemde aandachtspunten is belangrijk. Graag blijven we betrokken bij de in de memorie van toelichting genoemde aanknopingspunten die de administratieve lasten kunnen beperken.